Een kado voor Bijzondere Boeren

Als kleindochter van een boer speelde ik als kind veel op het erf met de dieren, ging eieren rapen of de ‘kiekes voeieren’ en moest meewerken voor ik een aaierkoek had verdiend. Hoewel ik nu in Tilburg woon, ga ik regelmatig en graag de stad uit als ik zin heb in iets lekkers en gezonds en doe mijn eigen ‘toer de boer’. Onze kinderen vinden het fantastisch en weten al bij het erf wat we daar gaan halen en hoe de boer heet. Want de meesten hebben wel iets te proeven of tijd voor een kort praatje.
Tijdens de ‘koetjes en kalfjes’ aan de toonbank hoorde ik steeds vaker ook iets anders: Die pittoreske boerderijwinkel is niet alleen stukje gezelligheid in het landschap, voor veel boeren is het een noodzaak om meer te doen dan enkel boeren. 

Boeren met passie
Boeren hebben het echt vaak zwaar en daarom moeten ze ook soms noodgedwongen keuzes maken. Soms is dat een kans, maar anderen voelen het als een verplichting om hun investeringen te verhogen, samen te werken of juist te verkleinen of zelfs te stoppen.
Maar wat je ziet en hoort als je wilt: Achter elk streekproduct, in elke boerderijwinkel en op elke hoeve staan echt passievolle mensen met een verhaal dat de moeite waard is om verteld te worden. Willen we niet dat ons eten straks alleen uit megabedrijven komt, dan moeten we daar samen voor zorgen door meer lokaal eten te kopen. 

Presentje
Juist die boeren bij ons om de hoek, op fietsafstand, wilde ik in het (winter) zonnetje zetten en hen letterlijk een pakketje in handen geven waarmee ook zij hun promotie kunnen versterken en stadsbewoners overtuigen van het feit dat lokaal eten voor iedereen beter is! Deze compilatie en bijbehorende foto’s zijn dan ook onder een Creative Commons licentie beschikbaar gesteld.

Ga je langs?
Hopelijk vindt men in het magazine inspiratie en redenen genoeg om te gaan zien waar ons eten vandaan komt. Deze 20 boeren nodigen iedereen uit om een eigen ‘toer de boer’ te maken en bij hen langs te komen. Pak de fiets en geniet van wat het het gebied ons biedt: goed, gezond en heerlijk vers eten. Het lekkers ligt voor je klaar bij onze boerenburen.
Ik wens je een smakelijke rit!

Janneke de Vries – Dromend van een boergondisch Tilburg

Bijzondere Boeren website